Seizoen 2020

Seizoen 2020 mag toch wel de boeken in als een historisch seizoen. Helaas niet wat resultaten betreft, al zijn we niet ontevreden, maar toch zeker wel wat de start, het verloop, de manier van inkorven en sowieso qua jaar.

Het kán niemand ontgaan zijn dit jaar. Corona. Ineens lag een heel land stil. Of eigenlijk lag vrijwel de hele wereld stil. En het zou toch wel heel vreemd zijn geweest als de duivensport gewoon vrolijk door zou zijn gegaan. Grenzen werden gesloten en men kon niet meer dan duifjes loslaten en zelf een beetje africhten. En als je dan, net als wij, relatief gezien dicht tegen de Belgische grens aan woonde was je toch wel lichtelijk de pineut. Want die grens mochten we niet over. Ook niet met de duiven.

Gelukkig zat men bij de NPO niet stil en was de Corona-werkgroep volop aan de slag met tig protocollen om maar te zorgen dat, zodra we móchten, we ook konden! En zo geschiedde! Er kwam een protocol en met een berg aan regeltjes werd het verenigingslokaal in orde gemaakt en konden we van start.

Wat was het gek. Duivenmelken was er niet bij, want iedereen moest op een eigen tijdstip komen, de horeca was gesloten, men moest wachten in de eigen auto en meer van dat al. En in het prille begin was het zelfs dat we niet in België mochten lossen, dus van Gronsveld (80 km) maakten we meteen de sprong naar Vervins (240 km). Ervaren duiven hadden daar geen moeite mee, maar voor de jonge, onervaren duiven bleek dit toch een stap te ver.

Nu, terugkijkend, hebben we veel geleerd van dit seizoen. Minder vluchten was voor ons, als kleine melker, erg fijn. Zo laat in het seizoen beginnen dan weer niet, want we hebben geen overnachtvlucht kunnen spelen door de rui. We hebben ook geleerd dat nachten mand ook meetellen voor een jonge duif aan “inspanning”, want een jonge duif leert ook hiervan.Te snel hierna de mand weer in kost veren.

We hopen dat we alles wat we in 2020 hebben geleerd mee mogen nemen naar 2021. En dat we in 2021 een rustiger, fijner en beter seizoen mogen spelen. Met meer ervaring, meer ervaren duiven en vooral meer duivenmelken. We hoeven niet elke week te melken, maar af en toe een gezellig praatje is toch wel fijn.

Meer over seizoen 2020 volgt! Want in de stille weken hebben we zeker niet stil gezeten!