Spooky, de wandelaar

Mensen die wij spreken in de duivenwereld, die vertellen wij wel eens over de kneusjes die wij op ons hok hebben. Kneusjes omdat we er niet mee vliegen om diverse redenen. Omdat ze niet kunnen vliegen, omdat we er emotioneel aan gehecht zijn, omdat ze scheef gebouwd zijn, omdat de kinderen er aan gehecht zijn etc. Het leek me leuk om deze duiven eens in the spotlight te zetten en ik begin vandaag met onze Spooky. Spook ook wel genoemd.

Spooky is een duivin waarvan we eigenlijk niet 100% zeker weten wie de ouders zijn, omdat ze qua kleur absoluut niet op haar vader lijkt. Moeders is een Jellema-duivin. Tja, dat weten we dan weer wel.
Spooky begon als een voortvarende duivin, want of het nu Papa1 of Papa2 was, op papier zou het wel leuk uit kunnen pakken. Dus vol goede moed begonnen we met africhten. Maar ineens was Spooky weg. Foetsie. Naja, dat gebeurd helaas wel vaker.
Gelukkig kregen we een telefoontje dat ze gevonden was, maar Spooky kon niet vliegen, ze konden haar zo van de grond pakken. Dus Erik erheen, Spooky opgehaald en we verwachtten toen wel dat het allemaal nog goed kwam.

Inmiddels zijn we meer dan 5 jaar verder en Spooky wandelt door de tuin, in het hok komt ze met kleine sprongetjes, via de zitschapjes in de spoetnik. Maar de sprong naar beneden is te hoog. Maar Spook is een schatje. Ze is de beste eierwarmer die we hebben op het hok. Je kunt oneindig eieren onder haar schuiven. Ze pakt alles wat op het hok ligt. (Niet altijd even handig haha)

En wat ze hier beneden op het filmpje van 5 jaar geleden laat zien is nog steeds wel het maximaal haalbare. Al komt ze nu denk ik toch wel tot een meter hoog.

De koppels en de eerste oefenvluchten

Jaja, de duiven zijn gekoppeld, maar hoe gaat dat nu?
Nou, laat ik daarmee beginnen. We hebben inmiddels alweer 6 koppels. Helaas noodgedwongen, want een paar dagen nadat we de kwekers gekoppeld hadden kwam een van onze vliegduiven, Krullie, met enorme gaten terug van de eerste eigen africhting. Omdat hij door deze gaten in 1 klap klaar was voor, in ieder geval, het voorseizoen hebben we besloten hem ook op het kweekhok te zetten.

Verder zijn alle eieren bevrucht, alleen Krullie is iets later dan de rest, maar alles wijst erop dat ook van hem en zijn duivin de eieren bevrucht zijn. Krullie is een zoon van Gerrit en Doede. (Zie vorige blog) De duivin moet ik jullie even verschuldigd blijven. Tis een rode duivin, dus ik gΓ³k even op Alex Boonstoppel, maar het kan zomaar van een ander soort zijn.

Dan de eerste 2 africhtingsvluchten. Vorige week, 6 april, stond Isnes op het menu. En eerlijk is eerlijk. Menu, zo voelt het wel. We begonnen met 6 ouden en 7 jaarlingen. De ouden waren zaterdag thuis. De jaarlingen… Niet. We hebben er 1 gemeld gekregen en deze is Erik vandaag (15-04) ophalen in het Centraal Hok bij Nijmegen. Dat is wel diep triest, want onze vliegploeg is nu ineens HEEL klein.
Afgelopen zaterdag hebben we 6 ouden ingekorfd naar Bierges. Daarvan waren er 5 zaterdag thuis. In no time. 1 Duivin zat er zondagochtend.
Hoelaat kan ik jullie niet vertellen, want ik zag een duif vallen en de klok deed het niet, dus toen ik de duivin wilde vangen om haar over de klok te halen, bleken er al 2 te zitten. En toen kwam ik ook tot de ontdekken dat de klok het helemaal niet deed. DΓ‘t hebben we nog niet opgelost. Een iets vervelendere puzzel, aangezien zaterdag de 1e echte vlucht is. (Gelukkig nog geen overnachtvlucht, dus in theorie hebben we nog even)

Overall is het mooi kl**e dat we er 6 kwijt zijn. Maar gekeken naar afgelopen zaterdag hebben ze zich wel heel goed opgevolgd en zijn ze goed naar huis gekomen. We halen maar een paar keer diep adem en gaan weer gewoon door. Meer kunnen we toch niet doen.

En de duiven zijn gekoppeld!

Afgelopen week scheen dan eindelijk de zon en zoals het bij de mensen gaat kriebelen, zo werkt dat ook bij de dieren.
Erik en ik twijfelden al even of we de duiven zouden koppelen en zoja welke dan. Dus na lang wikken en wegen en goed rekenen hoe we uit zouden komen als we ze nu zouden koppelen, maakten we toch de keuze om de duiven waarmee we niet zouden vliegen tΓ³ch te koppelen.
En zo kwamen we tot de conclusie dat we (oorspronkelijk) 5 koppels maakten. (Oke, oke, het waren er eerst 6, maar 1 koppel wilde zich niet koppelen, dus die zitten weer gewoon terug op het andere hok. Dwang doen we niet aan)