De uitdagingen van de duivin van Frosty..

Als jullie hier al eerder hebben gelezen, kennen jullie wellicht het verhaal van de legnood van de duivin van Frosty. Of legnood? Ze had 6 dagen tussen het 1e en 2e ei en dat resulteerde dus ook in een bevrucht en onbevrucht ei. Deze eerste ronde leerde ons veel over de anatomie van de duif, hoe te handelen als er een ei niet uit wilden, waar evt glijmiddel in moest en Mijn God wat heb ik meegeleefd met de duivin tijdens de 6 dagen bevalling voor dat 2e ei. Nadat we haar een kunstei gaven en haar dus enigszins voor gek hielden, ging ze ineens een 2e ei leggen. Ze kreeg letterlijk rust in haar lijfje. 

Maar nu was het tijd voor ronde 2. En 3 dagen geleden vond ik haar 1e ei voorin de kooi. Buiten de kom. Een heel smal eitje wat vermoedelijk voor een minder heftige bevalling had gezorgd dan vorige keer. Maarja, het 2e ei moest ook dus Erik en vreesden als met grote vrezen en gisteren liepen we regelmatig om beurten bij haar binnen.

Frappant genoeg waren we gisteren allebei bij haar toen we beiden overtuigd waren dat het ‘moment supreme’ niet lang meer op zich kon laten wachten. En inderdaad. Ze wierp haar staart omhoog en we hoorden een luide PLOK….

Erik en ik keken elkaar aan. “Shit! Ze heeft t ei buiten de kom gelegd! Maar ze heeft gelegd! Als t ei maar heel is!” Deur open en ja hoor. Daar lag t ei. Achter kom. Met een deuk. Snel het ei gepakt, onder de duivin gelegd, Mama een aai gegeven en met de woorden “Nagellak wellicht?” liep ik naar binnen om Pap te bellen.

Pap zijn reactie was: “Heb je nagellak in huis?” Dus daar ging ik dan. Een ei nagellakken. En nu is het afwachten geblazen. Richt de nagellak schade aan aan het jong of is het vlies aan de binnenzijde sterk genoeg om het eventueel ontwikkelende jong te beschermen? Zijn de eieren wel bevrucht? Waarom is het ene ei zo klein en het andere ei zo groot? Waarom legt ze ze beide BUITEN de kom?

Maar ze HEEFT gelegd en verklaar me voor gek maar ik ben zo trots op haar! Deze duivin hebben we dan te leen, maar ze heeft zo’n bijzondere plek in mijn hart! Ons vechtertje! ♡